Η  Rοyal  Academy of Dance (R.A.D.) είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς που ειδικεύεται στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση του χορού με έμφαση στον κλασικό χορό. Ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1920 και δημιουργήθηκε με στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο διδασκαλίας του μπαλέτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου επινοήθηκε μια νέα μέθοδος διδασκαλίας χορού και τεχνικής για την ακαδημία από μια ομάδα διαπρεπών ευρωπαίων χορευτών. Αυτή η μέθοδος αποτελεί ένα συνδυασμό των τριών σχολών κλασικού χορού, του Ρώσικου, του Δανέζικου και του Ιταλικού. Είναι κατάλληλη για τον ερασιτέχνη χορευτή αλλά προσφέρει και μια εξαιρετική βάση για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία. Το στυλ του μπαλέτου που αναπτύσσεται με την μέθοδο R.A.D. έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως το αγγλικό στυλ του μπαλέτου.

 

Η R.A.D. είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς χορού στον κόσμο, με πάνω από 14.000 μέλη σε 79 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 7.500 περίπου εγγεγραμμένων καθηγητών. Σήμερα υπάρχουν περίπου 1.000 φοιτητές που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών της R.A.D., ενώ κάθε χρόνο περίπου 250.000 υποψήφιοι  σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις εξετάσεις του R.A.D.

 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ II είναι προστάτης της R.A.D. και η Darcey Bussell εξελέγη να υπηρετήσει ως Πρόεδρος το 2012, διαδεχόμενη την Antoinette Sibley η οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος για 21 χρόνια.

Πρόγραμμα σπουδών της RAD

Τα μικρά παιδιά αρχίζουν τις σπουδές τους με τα εξής προσχολικά προγράμματα: Pre-Primary και Primary In Dance, με τα οποία αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες κίνησης, γνώσης μουσικής, ερμηνείας και δημιουργικότητας. Τα μαθήματα ακολουθούν θέματα με σκοπό να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, τη συγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση του κάθε παιδιού, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν τους μαθητές για την είσοδό τους στα Graded επίπεδα.

Τα Graded επίπεδα παρέχουν μια ευρεία πρακτική εκπαίδευση στο χορό με σκοπό την ανάπτυξη σωστής τεχνικής, έκφρασης και μουσικότητας. Στην ύλη του κάθε επιπέδου είναι ενσωματωμένα τρία διαφορετικά στυλ χορού τα οποία είναι το μπαλέτο, η ελεύθερη κίνηση (free movement) και ο χορός κάρακτερ.

Τα Vocational Graded επίπεδα προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση καλλιεργώντας περαιτέρω την τεχνική, τη μουσικότητα και την ερμηνεία των μαθητών και εισάγουν την τεχνική των pointe για τις μαθήτριες. Τα επίπεδα αυτά ουσιαστικά προετοιμάζουν τους μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν μια καριέρα χορού είτε ως επαγγελματίες χορευτές είτε ως δάσκαλοι χορού.

Το Solo Seal Award είναι η υψηλότερη βαθμίδα των Vocational Graded επιπέδων.

Η  R.A.D.  επίσης προσφέρει ένα ευρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν την καριέρα του δασκάλου και εκπαιδευτή χορού, είτε φοιτώντας στην R.A.D. στο Λονδίνο, είτε ακολουθώντας μαθήματα σε εξουσιοδοτημένες σχολές σε όλα τα μέρη του κόσμου. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την ολοκλήρωση του οποίου ο τελειόφοιτος μπορεί να αποκτήσει το πρώτο δίπλωμα διδασκαλίας, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και προγράμματα τα οποία απονέμουν μεταπτυχιακά διπλώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τo σύστημα διδασκαλίας της Royal Academy of Dance, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοδελίδα της: www.rad.org.uk